Heren, ooms en neven: de mannenwereld van Wipperoen

Als je er op let is het heel opmerkelijk: er komt geen enkel vrouwelijk figuur voor in de Wipperoen-verhalen van Raymond Bär en Jan van Reek. De Rustige Duinen worden bevolkt door louter jongensachtige figuren: Wipperoen, Snipper, Klein Beestje, etc., en heren: meneer Otter, meneer Zeehond, Graaf Raaf, etc. Maar ook degenen die Wipperoen verder tegenkomt zijn allemaal mannen. Als Wipperoen een schoolklasje tegenkomt heeft de meester alleen maar jongens in zijn klas (Wipperoen en het Dappere Boekje). Als Graaf Raaf zijn familie uitnodigt om een toneelstuk te komen zien, komen er allemaal ooms en neven van hem op bezoek (Wipperoen en de Witte Woggels).

De vraag: Waarom komen er geen vrouwelijke figuren voor in Wipperoen? is gesteld aan Raymond Bär.

Het was begin jaren 60. De emancipatie had nog niet toegeslagen. "Vrouwelijk stripfiguren functioneerden als verleidsters (Katrien Duck), brave sloofjes (juffrouw Doddel). Avonturen werden beleeft door jongens." Voor de gecompliceerde omgang met de andere sexe was in de avonturen van Wipperoen geen plaats. Het zou een leuk experiment zijn geweest!
Ondanks dat blijft de consequente manier waarop alle figuren mannelijk zijn opmerkelijk. Een enkele waardin, tante van Graaf Raaf, of een gemengde schoolklas had toch gekund?

Geschreven door Hans Bodlaender; citaat gezonden door Maarten Stuurman, met dank aan Raymond Bär
Wipperoen Home Page